תוכן העניינים

טיפים מעולים לגידול ירקות בגינת הירק שלך

מכירים את הסיטואציה הזאת?

ערב.
אתם יושבים על הספה מול הטלוויזיה.
ואז פתאום אתה אומר –
“ממי!!!… החלטתי לגדל כמה ירקות בגינה”
“ואולי גם ככה על דרך כמה סוגים של תבלינים…”
אתה מסתכל עליה, בוחן את התגובה שלה ומחכה לרגע שהיא תקפוץ עליך מהתרגשות ו…
שיט!!! כלום!!! אפילו לא תזוזה קלה.
“זהו ממי…” אתה ממשיך “אין יותר נסיעות מעייפות לסופר בשביל ירקות ותבלינים.”
“נחסוך מאות שקלים בחודש על דלק וקניות מיותרות. בקיצור…” אתה מוסיף בהתלהבות “אני ממש חושב שאנחנו בתחילתו של עידן חדש!!!…”
אתה שומע צרצרים בחוץ.
היא מעבירה ערוץ ועל הדרך אומרת בעייפות –
“סבבה…לך על זה…”.
חדור במוטיבציה ומתודלק באנרגיות מהתגובה התומכת שלה, מיד אתה מתחיל להתייעץ עם דוקטור Google ולמחרת בסוף היום אתה חוזר הביתה עם שקים, ג’ריקנים, ו-20 כלים שאת השמות של כמחציתם אתה בחיים לא תצליח לזכור ושלא נדבר על להשתמש בהם.
אודרוב לעבודה.

שבועיים אחרי זה אתה בסופר…

לבד…

קונה ירקות ותבלינים…

הגינה שלכם נראית כמו חלק מאזור לניסוי פצצות גרעיניות. אין שם אפילו עלה אחד של עשב שוטה, מאלה שצומחים מתוך אספלט של כביש נידח במדבר.

שממה!!!

אם זה מוכר לכם אז בטח תרצו לחסוך את הפדיחות ועוגמת הנפש של הפעם הבאה.

אספנו כאן בשבילכם 10 טיפים שלא רק שיעזרו לכם עם הטיפול בגינת הירק שלכם, אלא גם יגרמו לכל בן זוג ספקן קודם לקום ולהתנצל על הזלזול שהפגין, אחר כך להריע בהשתאות על היכולות והכישורים האגרונומיים שלכם.

לפני שנתחיל,
תודה ענקית לאגרונום הבית שלנו, יוני פאר שבאדיבותו הרבה סיפק לנו מידע לכתיבת מאמר זה.

אז מתחילים…

האדמה והטיפול בה

1. בחירת אדמה

אחת השאלות הראשונות שעולות בהקשר לעציצים וגינות ירק היא באיזה אדמה להשתמש? לפני שניגש לנושא עצמו, כדאי לדעת כמה דברים על התפקידים השונים והחשובים של האדמה:

  • ייצוב ותמיכה – האדמה היא גורם מייצב פיזי עבור הצמחייה ולרוב היא נחלקת לשני סוגים:
  1. אדמה קלה – מיועדת לצמחייה קלה לדוגמת פרחים, זאת אדמה שהיא נוחה לעיבוד וחלקיקיה הקטנים ביותר הם גסים ומים לא לגורמים להם להיקשר זה לזה, לכן הקרקע רפויה ופחות מהודקת.
  2. אדמה כבדה – מיועדת עבור צמחייה גדולה וכבדה, זאת אדמה קשה לעיבוד מאחר ורטיבות גורמת לחלקיקיה הקטנים להיקשר זה לזה והיא מתקשה לאחר התייבשות.
  • מקור למים – האדמה מהווה סוג של כלי קיבול להחזקת המים שנחוצים להמסת המינרלים והאלמנטים השונים אשר שורשי הצמח ניזונים מהם.
  • חומר אורגני – כדי שהאדמה תהיה עשירה ופורייה, היא מהווה בית לאורגניזמים חיים כמו חרקים, תולעים, פטריות וחיידקים אשר ניזונים מאורגניזמים שמתו, מפרקים אותם למינרלים ומשחררים אותם אל האדמה.
  • חומר אנאורגני – הכוונה היא לאבנים, לסלעים ולסוג סלע המקור (סלע אב), החומר המוצק שממנו נוצרה האדמה אשר קובע את הרכב המינרלים.

איך תדעו מה מתאים לצרכים שלכם?

אז עשינו עבורכם את מלאכת הבחירה לפשוטה יותר. לרוב, תשתלו צמחייה גדולה באדניות ועציצים גדולים ובאדניות קטנות, צמחייה קטנה. הכלל הוא 30 ליטר. באדניות ועציצים שהקיבול שלהם הוא מתחת ל-30 ליטרים, תשתמשו באדמה קלה ובאדניות שהקיבול שלהם הוא מעל ל-30 ליטרים תשתמשו באדמה כבדה. כמובן שזה לא כלל ברזל והפעלת שיקול דעת והתייעצות עם גורם מקצועי בהחלט ייתרמו לביצוע הבחירה הנכונה.

היום ישנן חברות שמייצרות תערובות מצוינות לשימוש בייתי לגן או לעציצים ואדניות. תערובות אלה מכילות קומפוסט (ראו בהמשך) בריכוז גבוה, טוף, קוקוס וכבול איכותי. אלה תערובות שמכילות את כל הטוב שהצמחייה שלכם זקוקה לה כדי להיות בריאה ולהפיק יבול איכותי וטעים.

בקישורים אלה – אדמה כבדהאדמה קלהתוכלו לרכוש את התערובות.

טעות מוכרת בקרב הלא מנוסים היא שימוש באדמה מהגן השכונתי או מאזור אחר בקרבת מקום המגורים מבלי לדעת אילו כימיקלים היא מכילה ואיזה מחלות הם מכניסים לביתם.

אדמת טרה רוסה

אדמת טרה רוסה היא אדמה כבדה, פורייה ומאופיינת בצבעה החום-אדמדם בגלל ריכוז גבוה של תחמוצות ברזל וחומרים אורגניים שונים. אדמה זאת נפוצה בעיקר באזורים הרריים של אקלים ים תכוני לח. בארץ תמצאו אותה בעיקר בהרי הגליל, הכרמל, השומרון והרי יהודה.

כאשר משתמשים באדמה זאת מומלץ ליצור תלוליות וזאת כדי לאפשר כניסת אויר לבית השורשים ולניקוז טוב יותר של מים.

2. קומפוסט

קומפוסט הוא דשן אורגני שנוצר מאשפה. כן, מאשפה ביתית שיש לכל אחד מאתנו בבית בפח הזבל. אפשר לקנות קומפוסט וניתן גם להכין אותו באופן עצמאי משאריות של ירקות, פירות, קליפות ביצים, קליפות אגוזים, שאריות של לחם ומאפים אחרים. מומלץ ביותר להוסיף לתערובת גם עלי שלכת, דשא שנקצר, נסורת עץ, נייר, קרטון וניתן להוסיף גם נוזלים כמו מרקים, יוגורט וקפה שחור.
מכניסים את הכול למיכל שנקרא קומפוסטר ושם התערובת מפורקת לפסולת אורגנית ע”י חרקים וחיידקים.

למה מומלץ להשתמש בקומפוסט?

הסיבה העיקרית והחשובה ביותר להשתמש בקומפוסט היא כי החלופה היא דישון כימי אשר מסכן את בריאותנו, מזיק לסביבה, לחי ולצומח.
יתרונות נוספים הם:

  • הקומפוסט מעשיר את האדמה בחומרים ובבקטריות שהם חיוניים עבור צמחים.
  • אדמה עשירה מבטיחה צמחייה בריאה, עמידה יותר בפני מחלות ומפיקה יבול בעל ערך תזונתי גבוה יותר.
  • שימוש בקומפוסט מונע הידלדלות של האדמה וככל שעובר הזמן פוריות הקרקע משתפרת.

לניצול מיטבי של כל הטוב שהתערובת מכילה, ערבבו כמות נדיבה של קומפוסט עם האדמה ותנו לה כמה ימים להתפרק בקרקע לפני השתילה.

3. חיפוי הקרקע

ללא שום צל של ספק, האדמה היא המרכיב החשוב ביותר בכל הקשור לאיכות הצמחייה שהיא מניבה וכדי להיות פורייה, עליה להיות:

  • מאווררת.
  • לחה.
  • עשירה במינרלים.
  • עשירה בחומרים אורגניים.
  • מוגנת מרוחות.
  • מוגנת מקרינה אולטרה סגולית המגיעה מהשמש.

כל המרכיבים הללו יחד, מייצרים סביבה הראויה לקיומם של קהילות עשירות של תולעים, חרקים, חיידקים ופטריות אשר יחד הופכים את הקרקע לאיכותית, עשירה ופורייה.

בטבע, חיפויי קרקע טבעיים הם שעוזרים בשמירה על פוריות האדמה והם נוצרים מעלים וענפים שנשרו, צמחייה נמוכה, צמחייה מתה, אבנים וסלעים. כתוצאה מהחיפוי, נוצרות תחתיה מערכות אקולוגיות שלמות אשר ניזונות מהקרקע ומזינות אותה חזרה.

בתחום החיפויים לקרקע עבור הגינות שלכם, קיימות שתי אפשרויות:

  1. חיפוי אורגני – חיפויים אורגניים ניתן למצוא בצורת קליפות עץ אורן, עלים שנשרו ורסק עץ שמכיל ענפים, זרדים וחלקי עצים שנפלו או נכרתו. קליפות עץ אורן ורסק עצים הם חיפויים מומלצים מאוד מאחר והם שומרים על לחות האדמה וסופגים את הלחות העולה ממנה. הם מתפרקים ונספגים לאט באדמה ומזינים אותה בחומר אורגני. רצוי לפזר שכבה חדשה אחת לחצי שנה עד שנה. אפשרות טובה מאוד נוספת היא שימוש בעלים שנשרו אך העלים מתכלים מהר יותר ויהיה צורך בפיזור שכבה חדשה פעם או פעמיים בחודש. לאחר הפיזור הרטיבו את העלים לזירוז תהליך הפירוק.
  2. לא אורגני – חיפויים לא אורגניים הם חלוקי נחל, חצץ, בד פלריג וטוף. היתרון הוא שמדובר בחומרים לא מתכלים ומחזיקים לאורך זמן, החיסרון הוא שהם יקרים וכמובן שהמחיר תלוי גם בגודל השטח. במידה והחלטתם להשתמש בבד פלריג, דאגו ליצור חורים עבור גבעולי השתילים.

הצמחייה והטיפול בה

4. לא לזרוע, לשתול

אתם כבר יודעים מה אתם רוצים לגדל בגינה שלכם? מצוין, רק בבקשה, אל תרוצו מיד לקנות זרעים. תקנו שתילים ותחסכו לעצמכם הרבה זמן וכאב ראש.

5. טיפול במזיקים

טיפול במזיקים הוא אחד הנושאים החשובים אם לא החשוב והנשאל ביותר בתחום ורק הוא לבדו מהווה נושא לספר עב כרס. מזיקים מגיעים במגוון צורות, בעלי חיים וחרקים כמו עשים, כנימות, חלזונות וחשופיות (ברלה שיצא החוצה), צפרים, חפרפרות ועוד. כדי להתמודד בהצלחה מול חלק גדול מהמזיקים ובעיקר מול המעופפים, רצוי מאוד להשתמש ברשתות צפופות הפרושות מעל ומכל צדי הערוגות והגידולים.

כדי להתמודד עם כנימות מומלץ להיעזר בהדברה אורגנית מחומרים טבעיים ואלה מכם שלא מעוניינים להשתמש בהדברה בכלל, ידוע שכנימות הוא המזון המועדף של חיפושיות פרות משה רבינו שחיות בבולי עץ נרקבים. ספקו עבור החיפושית החביבה תנאי מחיה מתאימים ותקבלו בתמורה משטרת כנימות טבעית בגינה שלכם.

בנוסף חפשו ולימדו איך ליצור תנאי מחיה מתאימים בגינה גם ללטאות ועכבישים ואם חיים בסביבה שלכם עטלפים אז יחד עם השאר יצרתם “כיפת ברזל” טבעית לגינה שלכם ששומרת עליה כמעט מכל מזיק.

6. לרווח

מומלץ לתת לכל ירק וצמח את המרחב הנכון לו (התייעצו עם המוכר במשתלה), בכך תאפשרו צמיחה לגודל יבול מרבי ובכלליות גם איכותי יותר. לדוגמא תירס אפשר לשתול בצפיפות גבוהה, הכרוב לעומת זאת דורש מקום מרווח יותר.

7. האבקה

האבקה הוא תהליך שאילו לא היה מתרחש, לא הייתה צמחייה בעולמנו. קיימות בטבע שיטות שונות להאבקה ולביצוען אחראיים דבורים, פרפרים, חיפושיות וצפרים. מתרחשת גם האבקה באמצעות הרוח אך זאת שיטה פחות אפקטיבית מאחר ובניגוד לחרקים וצפרים שמדלגים ועוברים בצורה מדויקת מפרח לפרח, הרוח מפזרת את האבקה לכל עבר ובתקווה שהגרגירים יפלו במקום הנכון. יש גם זנים מסוימים של עטלפים שנותנים יד במאמץ המשותף אך עבודתם כמעט ולא מורגשת ביחס לחרקים.

אז מה אתם יכולים לעשות?

יחד עם הירקות והתבלינים, תשתלו גם פרחים ותבלינים פורחים אשר יימשכו דבורים וחרקים אחרים שיאבקו את שאר הצמחייה בגינה שלכם.

8. גיוון

שתילת ירקות ותבלינים מסוגים שונים תצמצם הופעת מזיקים ומחלות.

9. הדליה

הדליה הוא תהליך בו אנו מייצרים תמיכה לצמחייה מטפסת וזאת בכדי לסייע בהתפתחותם ובבריאותם תוך כדי הגדלת תנובת הירק או הפרי. תהליך זה מאוד נפוץ בכרמים ועוזר מאוד בפעולות כמו ריסוס, דילול וקטיף. הדליה משמשת בגינה הפרטית בעיקר עבור מלפפונים, קישואים, עגבניות, גפן ופסיפלורה. תפרסו מעל הצמחייה רשתות אופקיות או תתקעו מוטות במבוק באדמה ובניהם תמתחו חוטים שעליהם הצמחים יטפסו.

10. השקיה

כולנו מבינים שהשקיה הוא נושא בעל חשיבות עליונה אך גם כזה שמתפספס ע”י רבים. כאשר חושבים על השקיה, כבר זמן רב שהכוונה היא לא לחיבור צינור לברז, פתיחת הברז עד הסוף ולכוון את קצה הצינור לכיוון הרצוי שהוא בדרך כלל הכיוון הלא נכון.

זאת כבר תקופה ארוכה שחידושים טכנולוגיים הכניסו את המעגלים החשמליים וכוח המחשב גם לעולם החקלאות וההשקיה ובמחירים שהם בהחלט סבירים ושווים לכל כיס. תמצאו היום ברזים חשמליים ומחשבי השקיה ביתיים שבשילוב עם צינורות טפטוף, מספקים מענה מצוין לכל הנושאים הנלווים לנושא ההשקיה כמו תזמון ההשקיה, כמות ואזור ההשקיה.

מערכות חכמות יותר יודעות בנוסף לקבל מידע אינטרנטי באמצעות חיבור לרשתות WI-FIעל מצב המשקעים, טמפרטורה והלחות שבאוויר, הם ייחשבו בהתאם את כמות המים הדרושה ותזמון ומשך ההשקיה.

למה מומלץ להשתמש במערכות טפטוף חכמות?
הנה כמה סיבות:

  • חיסכון משמעותי במים – בהשקיה רגילה חלק גדול של המים מתאדה בחום השמש, מתנדף ברוח ומים רבים נשארים על הצמחייה עצמה.
  • מניעת התייבשות – תשכחו מפספוסים, אין יותר לשכוח להשקות את העציצים או הגינה.
  • מניעת מחלות – דבר שהוא מאוד לא מומלץ הוא להשקות את עלי הצמחייה מאחר וזה תורם להיווצרות מחלות עלים לא רצויות. השקיה בטפטוף מספקת כאן פתרון מעולה מאחר והצינורות מונחות על הקרקע והמים מכוונים ישירות לשורשי הצמחים.
  • צמחייה ויבול בריא – ניצול מיטבי של המים בשל השקיית שורשי הצמחים יביא להתפתחות אופטימאלית של הצמחייה ויבולה.

אתם ממש לא חייבים להשתמש במחשבי השקיה. לגמרי לא חובה.
עם זאת, אי אפשר 
להתעלם מהפופולריות שתחום זה כבר צבר עד כה בארץ ובעולם ובוודאי שלא להתעלם מהיתרונות שהם עשויים לספק לגינת הירק שלכם.

וחשוב לזכור!! שילוב של מחשבי השקיה יחד עם צינורות טפטוף הוא שילוב מנצח ומהווה פתרון שמספק תוצאות מעולות.
פתרון שמניב פירות.

לסיכום

לסיכום, אני רוצה להוסיף משהו, אפשר לומר שזה עוד טיפ.
אז כטיפ מספר 11 אני רוצה להוסיף סבלנות ואהבה. כן, אולי זה ישמע באזני חלקכם קצת דביק ואפילו מטופש אבל אנחנו מאמינים שכמו בכל דבר, גם בעבודת אדמה, אם תכניסו בנוסף לחריצות קצת לב ותתנו לטבע אפשרות להתבטא בקצב שלו, התוצאות המדהימות לא יאחרו לבוא.

חברים וחברות, הגענו לסוף המאמר ואנחנו מאוד מקווים שמצאתם כאן מידע שיעזור לכם לגדל פירות וירקות משובחים בגינות הירק שלכם.

שנה מדהימה לכולם.

 

שתף:

Facebook
WhatsApp
Email